Pitch en Putt Bond Nederland - PPBN

Ed Janssen, Gillian Quanjer en Declan McCarron winnen NK Matchplay Heerde (update verslag + foto’s)

Op zaterdag 6 juli werd op Pitch & Putt Heerde het NK Matchplay gespeeld. Ed Janssen, Gillian Quanjer en Declan McCarron wisten in hun categorie te winnen.

Gillian Quanjer wint op thuisbaan eerste nationale matchplay titel

Waar Gillian vorig jaar in de halve finale verloor van Tjitske de Jong, was de speelster uit Heerde nu gebrand om op haar thuisbaan iets recht te zetten. Gillan begon goed in de poule met o.a. een overwinning op de regerend kampioen 2018 Hedy Timmerman. In de andere poule was de andere topfavoriet Suzanne Bosch ook goed op weg met 2 overwinningen. In de ene halve finale troffen clubgenoten Suzanne Bosch en Hedy Timmerman elkaar, in de andere halve finale: Femke Brussen en Gillian Quanjer. In de halve finale wisten Suzanne en Gillian hun partij te winnen om elkaar uiteindelijk in de finale elkaar te mogen ontmoeten.

Deze spannende finale die, een sudden death verlenging nodig had, werd uiteindelijk op hole 5 in het voordeel van Gillian beslist. Na jarenlang strijden wist Gillian voor het eerst de nationale matchplay titel op haar naam te schrijven.

In de kleine finale wist Femke Brussen voor het eerst een podiumplek op een NK te bemachtigen door derde te worden.

Ed Janssen wint tweede nationale matchplay titel

Zoals vaker in de sport, garanderen resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst. In de poulefase werd ietwat verrassend o.a. de regerend kampioen 2018 Ele Snieder uitgeschakeld. In de kwartfinales versloeg Berrie Berends één van de favorieten Wichert Droppers en clubspeler van Heerde, Gerard de Kievit versloeg oud kampioen matchplay Martin Verbeek. Verder wist Noel Shannon de topwedstrijd tegen veelvuldig NRT-winnaar Koos Storm in zijn voordeel te beslissen.

Vanuit de halve finales wisten respectievelijk Ed Janssen (tegen Berrie Berends) en Noel Shannon (tegen Gerard de Kievit) door te dringen tot de finale. In een finale waar alle 18 holes noodzakelijk waren, wist uiteindelijk Ed Janssen voor de tweede maal de nationale matchplay titel op zijn naam te schrijven.

In de kleine finale wist Gerard de Kievit knap de derde plaats te bemachtigen.

Declan McCarron tweede Ier die Nederlands Kampioen Matchplay wordt

De categorie heren, waar sinds vorig jaar alleen de beste 16 mee mogen doen, was overladen met topspelers. Sterker nog, door de pittige kwalificatie vielen vele gearriveerde topspelers sowieso buiten de boot om deel te nemen; al met al een affiche voor een aantal zeer aantrekkelijke wedstrijden.

En net als bij de senioren, lag Gerben van Dorland als verliezende finalist in 2018, er in de poulefase uit. Wellicht niet verrassend (gezien eerdere resultaten dit seizoen), echter wel opmerkelijk was dat Esther de Schiffart (uitkomende in de categorie heren) eerste werd in haar poule zonder 1 wedstrijd te verliezen. Dit laatste gold trouwens ook voor de twee heren die, uiteindelijk de finale mochten spelen: Declan McCarron en Rolf Kwant.

Na een aantal aantrekkelijk kwartfinales wisten Declan McCarron (tegen Maurice Möller), Rolf Kwant (tegen clubspeler Heerde Maarten Lubbers), Esther de Schiffart (tegen clubkampioen Heerde Martijn Mengerink) en Gary Pyke (tegen Remon de Groot) door te dringen tot de halve finales.

Ondanks dat de zon werd ingeruild voor regen, stonden in deze halve finales twee prachtige wedstrijden op het programma: Esther de Schiffart tegen Rolf Kwant en de Ierse broederstrijd Gary Pyke (winnaar vorig jaar) tegen Declan McCarron. Waar Esther goed begon tegen Rolf, zette Rolf na een paar holes zijn befaamde “knop” om. Dit resulteerde in 7 birdies op rij…..Uiteindelijk won Rolf deze partij overtuigend.

In de andere halve finale wisselden Declan en Gary vele mooie afslagen, chips en putts af, maar was het Declan die Gary een aantal holes voor het einde naar huis wist te sturen.

In een zeer mooie en spannende finale hielden Declan en Rolf elkaar lang in evenwicht en waren de verschillen minimaal. Uiteindelijk was een birdie op de laatste hole (18) voor Declan (waar Rolf de birdie net mistte) genoeg om de titel “Nederlands Kampioen Matchplay” binnen te slepen en over te nemen van zijn Ierse compagnon (Gary Pyke).

In de kleine finale wist Esther zeer knap als eerste dame ooit, derde bij de heren te worden.

Al met al was het een geweldige dag, op een mooie baan, met veel top Pitch en Putt!


Uitslag


Foto’s