NK Matchplay

Algemene informatie:

Het Nederlands Kampioenschap Matchplay is een landelijk toernooi. Spelers maken in een poulesysteem uit wie doorgaat. Zij spelen in de volgende fase via een knock-out systeem. Bij matchplay speel je direct tegen je tegenstander en probeer je al je tegenstanders te verslaan om uiteindelijk zo hoog mogelijk te eindigen in het toernooi.

Aantal deelnemers:

Deelnemers verdeeld in de volgende categorieën:
Heren: 16
Dames: 6
Senioren: 16

Spelvorm:

De spelvorm is Matchplay.

Spelwijze:

De speler die de hole eindigt met het minst aantal slagen heeft de hole gewonnen en krijgt een punt “up”. Verlies je de hole, dan speel je “down”. Als de spelers de hole in een gelijk aantal slagen spelen, krijgt geen van beide een punt en staat het “all square”. Bij matchplay hoeven niet alle holes uitgespeeld te worden, een speler mag een slag of hole geven aan zijn tegenstander. Als men in een matchplay wedstrijd meer holes voorsprong heeft dan er nog holes te spelen zijn, dan staat de winnaar vast en is de wedstrijd afgelopen. Het aantal “up” punten word genoteerd samen met het aantal resterende holes.

Aantal rondes:

Dit verschilt per categorie en of je de poulefase overleeft.

Heren & Senioren spelen in 4 poules van 4. Dit betekent 3 poule wedstrijden. De nummers 1 & 2 in de poule gaan door naar de kwartfinale. De nummers 2 uit een poule gaan in de kwartfinale naar de andere kant van het schema. Dit om te voorkomen dat je iemand uit de poule voor de finale tegenkomt.

Winnaars kwartfinale gaan door naar de halve finale. Verliezers zijn uitgespeeld. Halve finale winnaars spelen finale. Verliezers halve finale spelen om 3e & 4e plaats. Schematisch ziet dat er vanaf de kwartfinale zo uit:

Dames spelen in twee poules van 3 personen. Dit betekent 2 poule wedstrijden. Nummers 1 en 2 spelen kruisfinales. Winnaars kruisfinale spelen om de 1e & 2e plaats. Verliezers spelen om 3e & 4e plaats. Schematisch ziet dat er vanaf de kruisfinales zo uit:

Tijdschema:

8:00 – 8:30 uurInschrijven
8:30 – 8:55 uurBriefing + Loting
9:00 – 10:15 uur1ste ronde
10:15 – 11:30 uur2de ronde
11:30 – 12:45 uur3de ronde
12:45 – 13:25 uurLunch
13:30 – 14:45 uur4de ronde
14:45 – 16:00 uur5de ronde
16:00 – 16:25 uurSnack
16:30 – 17:45 uur6de ronde
17:45 uurEinde wedstrijd
18:00 uurPrijsuitreiking

Plaatsing:

Spelers kunnen zich voor dit toernooi plaatsen door op de voorgaande National Ranking Toernooien (NRT’s) voldoende punten te halen. Hierbij worden de top 16 heren, top 6 dames en top 16 senioren uitgenodigd. Bij afmelding wordt de ranking in die categorie verder naar beneden afgewerkt. Bij hetzelfde aantal punten wordt er gekeken naar de handicap op het moment dat de uitnodigingen worden verstuurd. Spelers die buiten deze plaatsingsprocedure vallen kunnen zich niet zelf aanmelden.

Nummers 1 en 2 per categorie van het NK Matchplay van het voorgaande jaar zijn automatisch geplaatst. Bij afmelding zal de plek worden ingevuld door de eerstvolgende op de inschrijflijst.

Inschrijving:

De geplaatste spelers krijgen tijdig per email een uitnodiging van de PPBN om zich in te schrijven.

Overige informatie:

 • Er zal inschrijfgeld gevraagd worden voor dit toernooi. Het inschrijfgeld bedraagt € 29,50 per persoon. Voor spelers die alleen handicap-registratie lid zijn zal € 12,50 extra in rekening worden gebracht (totaal € 42,-). Het inschrijfgeld dient voorafgaande aan het toernooi, via de betaallink in de uitnodiging per mail, te worden voldaan.
 • Indien je verhinderd bent, meld je je op de volgende manier juist af:
  • Tot aan de wedstrijddag via een mail naar bondsbureau@ppbn.nl
  • Op de wedstrijddag zelf uiterlijk 1 uur voorafgaande aan de wedstrijd telefonisch afmelden bij wedstrijdleiding. Gegevens wedstrijdleiding (o.a. telefoonnummer van de baan) vind je bij de wedstrijdinformatie onder “aankomende evenementen”
 • Restitutie o.b.v. legitieme criteria is alleen uiterlijk de vrijdag een week voor het toernooi mogelijk. De enige uitzondering hierop is een overlijden. In het geval van restitutie wordt €1,- administratiekosten in rekening gebracht. Dit wordt verrekend met het originele inschrijfgeld.
 • Bij niet juist afmelden bij de wedstrijdleiding ben je uitgesloten voor het eerstvolgende NRT.
 • Op de speeldag zal er voorafgaande aan de start van het toernooi live een random poule indeling worden gemaakt.
 • Nummers 1, 2 en 3 in elke categorie krijgen een prijs.
 • Bij gelijke stand in de poule wordt eerst gekeken naar: 1. onderlinge resultaat, 2. doelsaldo. Biedt dit geen uitkomst, dan zal er een sudden death play-off worden gespeeld. Deze sudden death zal starten op een hole, bij voorkeur zichtbaar op het terras/zichtbaar voor de meeste toeschouwers.
 • Bij gelijke stand na 18 holes in de knock-out fase, zal er doorgespeeld worden tot er een winnaar bekend is.