NK Teams

ppbn_teams

Algemene informatie:
Het Nederlands Kampioenschap voor Teams is een strokeplay wedstrijd voor teams van 4 spelers. Spelers mogen zelf een team samenstellen ongeacht speelsterkte, geslacht, categorie en thuisbaan, maar dienen minimaal handicap-registratielid te zijn van de PPBN.

Aantal teams:
18 teams van 4 spelers.

Spelvorm:
De spelvorm is Strokeplay.

Wedstrijdvormen:

Texas scramble
Team van 2 spelers. Beide spelers slaan af. Na elke slag wordt de beste bal gemerkt en ieder speelt vanaf dat punt verder totdat er uitgeholed is.

Greensome
Team van 2 spelers. Beide spelers slaan af en spelen om en om verder met de, naar eigen inzicht, beste bal.

Fourball
Team van 2 spelers. Beide spelers spelen hun eigen bal en noteren de laagste van de twee scores.

Foursome
Team van 2 spelers. De ene speler slaat af op alle ‘even’ holes en de andere speler slaat af op alle ‘oneven’ holes. Vervolgens wordt de hole uitgespeeld door om en om de slag uit te voeren.

Plaatsing:
Op basis van gemiddelde handicap (PPBN) van het team ten tijde van de sluiting van de inschrijfperiode.

Aantal rondes:
Er worden vier rondes gespeeld:

 1. Texas scramble, koppels van twee spelers naar eigen inzicht
 2. Greensome, koppels van twee spelers (A en C / B en D)
 3. Fourball, koppels van twee spelers (A en D / B en C)
 4. Foursome, koppels van twee spelers (A en B / C en D)

Alle scores tellen mee, het team met het laagst aantal slagen wordt Nederlands Kampioen Teams. Of je speler A, B, C of D bent wordt bepaald bij de inschrijving op de website van de PPBN. Denk dus van te voren goed na wie met wie moet spelen vanaf ronde 2! Ter aanvulling: voor ronde 1 mag je de ochtend van het toernooi bepalen wie met wie speelt.

Tijdschema:

8:15 – 8:45 uurInschrijven
8:45 – 9:00 uurBriefing
9:00 – 11:00 uur1ste ronde Texas scramble
11:15 – 13:00 uur2de ronde Greensome
13:00 – 13:25 uurLunch
13:30 – 15:30 uur3de ronde Fourball
15:45 – 17:30 uur4de ronde Foursome
17:30 – 18:00 uurEinde wedstrijd + Snack
18:00 uurPrijsuitreiking

Inschrijving:
De inschrijving opent zondagavond 23:59 uur, 4 weken voorafgaand aan het NK Teams en sluit 1 week voor het NK Teams, zondagavond 23:59 uur. De inschrijving gaat via een inschrijfformulier op de website van de PPBN. Een team moet bestaan uit 4 personen en je moet op voorhand doorgeven welke speler A, B, C of D is.

Overige informatie:

 • Er zal inschrijfgeld gevraagd worden voor dit toernooi. Het inschrijfgeld bedraagt € 29,50 per persoon. Voor spelers die alleen handicap-registratielid zijn, zal € 12,50 p.p. extra in rekening worden gebracht (totaal € 42,-). Het inschrijfgeld voor het volledige team dient voorafgaande aan het toernooi te worden voldaan.
 • Indien het toernooi niet vol is dient er een even aantal teams te zijn. Indien er een oneven aantal teams is, valt het team met de hoogste gemiddelde handicap af. Mocht dit team reeds betaald hebben, krijgt dit team zijn geld terug.
 • Indien je verhinderd bent, meld je je op de volgende manier juist af:
  • Tot aan de wedstrijddag via een mail naar bondsbureau@ppbn.nl
  • Op de wedstrijddag zelf uiterlijk 1 uur voorafgaande aan de wedstrijd telefonisch afmelden bij wedstrijdleiding. Gegevens wedstrijdleiding (o.a. telefoonnummer van de baan) vind je bij de wedstrijdinformatie onder “aankomende evenementen”
 • Restitutie o.b.v. legitieme criteria is alleen uiterlijk de vrijdag een week voor het toernooi mogelijk. De enige uitzondering hierop is een overlijden. In het geval van restitutie wordt €1,- administratiekosten in rekening gebracht. Dit wordt verrekend met het originele inschrijfgeld.
 • Bij niet juist afmelden bij de wedstrijdleiding ben je uitgesloten voor het eerstvolgende NRT. Deze regel is van toepassing op de individuele spelers binnen het team:
  • Piet van team A is niet juist afgemeld. Piet is dan uitgesloten van het eerstvolgende NRT. 
  • Heel team A is niet juist afgemeld. Alle spelers van team A zijn dan uitgesloten van het eerstvolgende NRT.
 • Spelers van hetzelfde team mogen elkaar gedurende iedere spelvorm advies geven.
 • Indien na ronde 4 één of meerdere gelijke standen voor plaats 1, 2, 3 zijn, zal er een play-off gespeeld worden: deze wordt gespeeld over 3 holes, bij voorkeur zichtbaar op het terras/zichtbaar voor de meeste toeschouwers. Elk team mag 1 speler aanwijzen welke via een single strokeplay over 3 holes de hoogste plek kan behalen. Indien na 3 holes geen beslissing gevallen is, volgt er een sudden death vanaf hole 1.
 • Indien er tijdens een ronde bij een teamlid sprake is van een DQ, NR of NS is het gehele team uitgeschakeld.
 • Nummers 1, 2 en 3 krijgen een prijs.