Pitch en Putt Bond Nederland - PPBN

NK Strokeplay

ppbn_strokeplayAlgemene informatie:
Het Nederlands Kampioenschap Strokeplay wordt elk jaar georganiseerd en er wordt gestreden om de titel Nederlands Kampioen Strokeplay. Dit kampioenschap wordt het A-NK genoemd omdat tijdens dit toernooi de, op dat moment, beste spelers spelen. Dit toernooi wordt gezien als het meest prestigieuze toernooi van het jaar. De speler/speelster die in zijn/haar categorie na 4 rondes het minst aantal slagen nodig heeft gehad mag zich/haar Nederlands Kampioen noemen.

Aantal deelnemers:
54 verdeeld in de volgende categorieën;
Heren: 31
Dames: 7
Senioren: 16

Plaatsing:
Spelers kunnen zich voor dit toernooi plaatsen door op de voorgaande rankingtoernooien voldoende punten te halen. Spelers die buiten deze plaatsingsprocedure vallen kunnen zich niet zelf aanmelden. Hierbij worden de top 31 heren, top 7 dames en top 16 senioren uitgenodigd. Bij afmelding wordt de ranking in die categorie verder naar beneden afgewerkt. Bij hetzelfde aantal punten wordt er gekeken naar de handicap op het moment dat de uitnodigingen worden verstuurd. Mocht de rankinglijst volledig zijn afgewerkt en er is nog plaats voor een speler, dan zal diegene die de laagste handicap heeft en niet op basis van de ranking is geplaatst worden uitgenodigd.

Spelvorm:
De speelvorm is strokeplay. Tussen- en eindstand worden aan de hand van de gelopen scores (aantal strokes) bepaald.

Aantal rondes:
Het toernooi zal in 4 rondes gespeeld worden. In de eerste twee rondes spelen alle deelnemers, daarna is er een cut. De derde ronde wordt gespeeld door de beste 24 heren, 5 dames en 12 senioren (plus TIE). De vierde ronde wordt gespeeld door de beste 18 heren, 4 dames en 8 senioren (plus TIE).

Flight indeling:
De flights in de eerste twee rondes worden random ingedeeld door het bondsbureau. De flights in de 3e en 4e ronde zullen worden ingedeeld op basis van sterkte. Alle rondes beginnen shot gun. Bij de 4de ronde zullen de top finale flights indraaien.

Dagindeling:

8:15 – 8:45 Inschrijven
8:45 – 9:00 Briefing
9:00 – 10:45 Start 1ste ronde van 18 holes
10:45 – 12:30 Start 2de ronde van 18 holes
12:30 – 13:00 Lunch
13:00 – 14:30 Start 3de ronde 18 holes
14:30 – 15:00 Snack
15:00 – 17:00 Start 4de ronde 18 holes
17:00 Einde wedstrijd
17:30 – 18:30 Prijsuitreiking

Ranking punten:
De beste 25 spelers krijgen ongecategoriseerde ranking punten gebaseerd op het gemiddeld aantal strokes over 4 ronden.

Procedure gelijke stand:
In geval van gelijk resultaat wordt een beslissingswedstrijd gespeeld over drie holes, wetende Hole 18, 1 en 2. Bij een nog steeds gelijk resultaat gevolgd door “hole voor hole beslissingswedstrijd”. Deze “hole voor hole beslissingswedstrijd” zal starten op hole 1. Indien er drie of meer spelers de play-off spelen is de eerste speler met het beste resultaat de winnaar. Hebben de overige spelers een gelijk resultaat dan zijn zij gedeeld tweede, mocht op diezelfde hole een speler een slechter resultaat hebben dan de winnaar en de overige spelers, dan is deze laatste in de play-off en derhalve derde cq. vierde. De resultaten vóór de play-off worden niet meer in beschouwing genomen. Een play-off wordt alleen gespeeld om de winnaar van de wedstrijd te bepalen.

Overige informatie:

  • Er zal inschrijfgeld gevraagd worden voor dit toernooi. Het inschrijfgeld bedraagt € 27,50 per persoon.
  • Nummers 1, 2 en 3 in elke categorie krijgen een prijs. Daarnaast is er een wisseltrofee voor de winnaar.
  • Wanneer het gaat om de toernooiwinst bij gelijke eindscore zal er een play-off gespeeld worden.