PPBN Handicap- en registratiesysteem (HRS)

Het PPBN-HRS is het landelijke handicap- en registratiesysteem voor Pitch en Putt spelers. Met behulp van het PPBN-HRS kunnen spelers hun handicap registreren, scores invoeren en statistieken bijhouden.

Leden van de WTC (wedstrijd- en toernooicommissie) kunnen in het PPBN-HRS wedstrijden organiseren en competitiescores verwerken.

Het PPBN-HRS is een cloud oplossing welke beschikbaar is als een App en Desktop versie. Verder is er een koppeling met de website van de PPBN waar je statistieken en competitie uitslagen kunt bekijken.

Het PPBN-HRS is eenvoudig in gebruik en wordt inmiddels door honderden Pitch en Putt spelers en diverse banen/verenigingen/WTC’s dagelijks gebruikt.

Wil je meer informatie over het PPBN-HRS? Klik dan rechts op de brochure.

Voor overige vragen kun je mailen naar bondsbureau@ppbn.nl

Handleidingen

FAQ Leden

Ik ben mijn inloggevens kwijt?

 • Klik op wachtwoord vergeten
 • Vul je emailadres in
 • Neem de controlecode over en klik op opslaan
 • Er wordt nu naar het bij de PPBN bekende emailadres een mail gestuurd om je wachtwoord opnieuw in te stellen
 • Indien je er niet uitkomt kun je een mail sturen naar bondsbureau@ppbn.nl

Waarom staat er “999” als meerrondenpositie bij mijn naam?

In zowel de PC-versie van het PPBN handicap- en registratiesysteem als op deze website kun je de tussenstand van een meerronden (competitie) bekijken.

Een meerronden is als volgt opgebouwd:

 • Indien er geen best of is aangegeven moeten alle spelers alle ronden aanwezig zijn om in de uitslag mee te tellen. Indien iemand een keer afwezig is krijgt deze positie “999”
 • Indien er wel een best of is aangegeven, maar nog niet aan het aantal ronden best of is voldaan, moeten alle spelers alle ronden aanwezig zijn om in de uitslag mee te tellen. Indien iemand een keer afwezig is krijgt deze positie “999”
 • Indien er wel een best of is aangegeven en aan het aantal ronden best of is voldaan en je als speler ook het minimale aantal best of wedstrijden aanwezig bent, tel je mee in de uitslag. Als je niet aan het aantal wedstrijden voldoet, krijg je ook een positie “999”

Wat zijn de verschillen tussen de PC-versie, (App) Mobiele versie en de Website?

Onderstaand een schematische weergave van de zaken die je per platform kan en waar eventuele verschillen zitten:

Onderwerp PC-Versie (App) Mobile versie Website
Inzien Handicapgeschiedenis Ja Ja Nee
Inzien Inschrijvingen wedstrijd Ja, alleen bij wedstrijden waarvoor je je mag inschrijven en ongecategorsieerd Ja, alleen bij wedstrijden waarvoor je je mag inschrijven en ongecategorsieerd Ja, alleen voor bondstoernooien en gecategorsieerd
Inzien Ranking Nee Nee Ja
Schaalbaar naar tablet / mobiel Nee Ja Ja
Inzien Startlijst Ja Ja Nee
Kolommen sorteren tabellen/grids Ja Nee Ja
Totaalscore Meerronden bij positie “999” Nee N.V.T. Ja
Inzien uitslag bondstoernooi Ja, met de berperking dat je alleen de ongecategoriseerde uitslag van de strokeplay toernooien kan zien Nee Ja
Inzien uitslag individuele wedstrijd Ja Ja, met de beperking dat je alleen de uitslag ziet van de spelvorm (Strokeplay, Stableford, etc.) hoe de wedstrijd ingericht is. Indien bij de uitslag Bruto/Netto gekozen is voor “Beide” zie je alleen de netto uitslag van de betreffende spelvorm Nee
Inzien uitslag meerronden (competitie) Ja, met de beperking dat het een standaard (zonder extra maatwerk berekeningen) ingerichte competitie betreft Nee Ja, inclusief maatwerk competities (met extra maatwerk berekeningen)

 

Mijn Playing Handicap (HCP PL) wordt niet goed afgerond / weergegeven

Het PPBN handicap- en registratiesysteem maakt gebruik van een course rating (CR). Op sommige banen betekent dit, dat het ogenschijnlijk lijkt dat een playing handicap niet goed afgerond wordt t.o.v. de exact handicap. In onderstaand voorbeeld heeft een speler playing handicap -1.2, welke wordt afgerond naar -1.

Echter door de course rating (CR) van 57 (3 boven par 54) wordt de playing handicap gecorrigeerd naar -1 + 3 = 2. De course rating is alleen van toepassing op wedstrijden met handicap verrekening. Voor strokeplay wedstrijden staat de par uiteraard altijd op 54.

Voor een overzicht van de meest actuele course rating zie HIER een overzicht van banen.

Hoe installeer ik PPBN-HRS als App op mijn telefoon?

Net als iedere willekeurige webpagina kun je de App-versie van het PPBN-HRS op je toegangsscherm van je mobiele telefoon opslaan. Buiten dat dit een stuk handiger is om te benaderen, geeft de leverancier aan dat de App dan ook in vele gevallen sneller en beter werkt.

Ga hiervoor naar: ppbn.prowaregolf.nl/mobile.

Volg vervolgens aan de hand van jouw type telefoon de te nemen stappen HIER. Het resultaat op een iPhone zie je hieronder:

In dit geval zowel van de PPBN website, PPBN-HRS als de website van het Dutch Open een “App” gemaakt, zodat je alle noodzakelijke PPBN-zaken zeer toegankelijk altijd bij de hand hebt.

Hoe upload ik een foto voor mijn digitale ledenpas?

 1. Login op de PC-versie van het PPBN-HRS: https://ppbn.prowaregolf.nl/
 2. Klik vervolgens naar details onder je naam.

 1. Klik op verander foto. 
 2. Kies een betreffende foto en klik op OK/Kies

 1. Ververs het scherm
 2. Nu zie je jouw pasfoto

 

Waar vind ik de digitale ledenpas?

Om de digitale ledenpas te benaderen log je in op de App-versie van het PPBN-HRS: ppbn.prowaregolf.nl/mobile en klik je in het menu op Ledenpas:

Volledige bondsleden hebben een “groene” pas.


Handicap-registratieleden hebben een “oranje” pas.

Hoe wijzig ik mijn woon- of emailadres?

Let op! Je wachtwoord wijzigen kan alleen via de PC-versie.

Via de App (https://ppbn.prowaregolf.nl/mobile):

1. Login en klik op Ledenpas.
2. Wijzig de gegevens in de “witte vlakken” en klik op opslaan.

Via de PC-versie (https://ppbn.prowaregolf.nl):

1. Login en klik op het dashboard bij de “naam widget” op details.
2. Wijzig (eventueel) de gegevens op beide tabbladen (wijzig uw adresgegevens / wijzig uw wachtwoord / e-mailadres) en klik op opslaan.

Wijzigen thuisbaan en overige vragen

Het wijzigen van je naam, de thuisbaan of overige gegevens kun je niet zelf. Hiervoor kun je een mail sturen naar bondsbureau@ppbn.nl.

De antwoorden op de meest gestelde vragen vind je hier: https://www.ppbn.nl/ppbn-handicap-en-registratiesysteem/.

Mocht je je antwoord niet kunnen vinden, kun je uiteraard ook een mail sturen naar bondsbureau@ppbn.nl.

Waarom wordt na het invoeren van een Q-kaart mijn handicap niet aangepast?

Per 1 januari 2021 is de handicapgrens “+1” ingevoerd t.b.v. het registreren van qualifying kaarten (q-kaart). Praktisch betekent dit dat je vanaf een handicap “+1” of minder wel een q-kaart mag lopen en registeren (t.b.v. van statistieken), echter wordt er geen handicapwijziging toegepast. Spelers met een dergelijke handicap kunnen uiteraard wel tijdens nationale toernooien en clubcompetities aan hun handicap werken.

FAQ WTC

Waar is het vinkje publiceer voor?

 • Zowel bij de startlijst als de uitslag zie je als WTC-lid met rechten op wedstrijden een knopje Publiceer.

 • Als het vinkje aan staat kunnen spelers die meedoen aan de betreffende wedstrijd de startlijst of de uitslag zien in zowel de mobiele als PC-versie van het PPBN handicap- en registratiesysteem.

**Let op dat je alleen in de PC-versie zowel de Strokeplay en Stableford uitslag kan zien. In de mobiele omgeving zie je alleen de uitslag zoals de wedstrijd als spelvorm is aangemaakt.

Moet mijn baan bij de PPBN aangesloten zijn om onze competitie in het PPBN-HRS te verwerken?

Nee, de PPBN is “Van en voor de leden”. WTC-leden die minimaal HCP-lid zijn kunnen een mail sturen naar bondsbureau@ppbn.nl.

Zij krijgen dan “extra” rechten om competities aan te maken en te verwerken. Wel is het zo dat alle deelnemers van de competitie, ook minimaal HCP-lid moeten zijn om deel te nemen.

Voor meer informatie over het lidmaatschap klik HIER. Indien een WTC graag collectief meerdere leden wilt aanmelden biedt de PPBN hierin ook mogelijkheden. Neem hiervoor contact op met de ledenadministratie op ledenadministratie@ppbn.nl.

Bij het verwerken van de scorekaarten van een wedstrijd worden er geen Stableford punten berekend

Heel af en toe komt het voor dat het PPBN-HRS de procedure om de wedstrijd aan een baan te koppelen op de achtergrond niet helemaal goed afrond. Op het moment dat je dan via de startlijst de kaarten gaat invullen worden er geen Stableford punten berekend. Hoe herken je dit en hoe los je dit op?

Herkennen doe je aan 2 dingen:

 1. Zodra je een flight indeling aanmaakt krijgen spelers normaliter aan de hand van hun handicap en de course rating van de baan een playing handicap. Een speler krijgt in dit geval een afwijkende playing handicap van 36. Theo heeft handicap 3 en nu opeens playing handicap 36(!).

 1. Zodra je een scorekaart opent zie bij de punten overal NaN staan. Er staat geen SR, geen CR, geen PAR en er worden geen punten opgeteld.


Hoe los je dit op?

 1. Verwijder alle ingevoerde kaarten bij de Startlijst. Verwijder alle flights.
 2. Ga naar Overzicht en verander 1 van de velden in iets anders. Bijvoorbeeld: verander spelvorm Strokeplay naar Stableford en klik op Opslaan. Verander het daarna terug in Strokeplay en klik op Opslaan.
 3. Maak de flights weer aan. Als het goed is zie je nu goede playing handicaps bij de spelers en wordt de Stableford bij het verwerken van de kaarten berekend.