Pitch en Putt Bond Nederland - PPBN

Van single handicap op de golfbaan naar Nederlands Kampioen Matchplay Pitch en Putt – Kim Kuijsters

Op 17-10-2021 werd Kim Kuijsters Nederlands Kampioen Matchplay bij de dames. Ondanks dat Kim in 2019 al haar debut maakte in de Pitch en Putt wereld, is ze voor velen een nieuw gezicht. Tijd om eens kennis te maken met onze nieuwe Nederlands kampioene.

Wat kun je over jezelf vertellen?

Ik ben Kim Kuijsters, 40 jaar en met golf opgegroeid. Ik heb (golf) handicap 3.1 en mijn Pitch en Putt handicap is net nieuw dit jaar en staat nu op 0.6. Getrouwd met Christian, hebben we samen twee meiden; de oudste Evi is 12 en Femke is onlangs 11 geworden. 

De oorsprong van mijn golfcarrière komt bij mijn vader vandaan. Hij is begonnen als caddie op Toxandria en daaropvolgend golfprofessional geworden net als een aantal neven van hem en zijn broertje. Dus dat golfen zit in de familie. Mijn vader heeft een aantal jaren les gegeven op Kralingen en Broekpolder en daarna heeft hij samen met zijn broer in 1987 Crayestein Golf (www.crayesteingolf.nl) – de golfbaan in Dordrecht – ontworpen, aangelegd en gerund. Ook heeft hij vele goede spelers opgeleid.

Ik ben zelf dus ook jong begonnen. Nooit gemoeten en hierin altijd vrij geweest. Al binnen een paar jaar had ik een single handicap en toen ik eenmaal mijn rijbewijs had, ging ik zelf naar NGF (jeugd) wedstrijden en Open toernooien en dit doe ik nog steeds. 

Van jongs af aan heb ik op de golfbaan rondgelopen en naast een balletje slaan in de natuur hutten gebouwd. Vanaf het moment dat het mocht, heb ik in het bedrijf alle soorten werkzaamheden gedaan: van schoonmaak, horeca tot aan baanonderhoud. En nu bijna 20 jaar ben ik manager van onze redelijk grote golfshop, met sinds 9 jaar, ook de administratie van de gehele golfbaan erbij.

Hoe ben je er bijgekomen om Pitch en Putt te gaan spelen? Wat vind je er leuk aan?

In 2019 kwam ik met Maurice in contact voor het Dutch Open dat op Oirschot plaats ging vinden. Ik dacht: dat past in mijn agenda en ik ga daaraan meedoen! Ik werd 3zonder ooit Pitch en Putt gespeeld te hebben. In 2020 heb ik geen wedstrijden gespeeld en in 2021 de vakantie zo gepland, dat ik mee kon doen met het Dutch Open op Koekange. Hier werd ik wederom 3e

Een aantal spelers motiveerden mij om deel te nemen aan het NRT op Papendal, hier werd ik verrassend 2e, waarbij ik mij plaatste voor de NK’s en….. die kon ik niet laten gaan. Aan het einde van het NK Matchplay kwam ik erachter dat ik dit jaar meer Pitch en Putt gespeeld had dan golf. Zelfs in de herfstvakantie heb ik nog 2 rondjes Pitch en Putt gespeeld (Koudum & Leeuwarden) en dat doe ik normaal nooit.

Het leuke van Pitch en Putt vind ik dat je binnen 1,5 uur makkelijk 18 holes hebt gelopen. Het neemt niet heel je dag in beslag (tenzij je een wedstrijd speelt) en je bent lekker buiten! En wedstrijden vind ik leuk, zeker als het meerdere rondjes zijn. Ook is Pitch en Putt breder toegankelijk dan golf.

Wat zijn de grootste verschillen tussen golf en Pitch en Putt?

Als golfer wil ik graag feedback van waar ik vanaf sla, dus liefst sla ik dan van het matje, maar toch kun je bij Pitch en Putt soms toch maar beter van een tee af slaan (door bijvoorbeeld de kwaliteit van de mat). Dat was in het begin wel lastig. Ook benader ik sommige holes anders dan de Pitch en Putt-spelers.

Afstanden zijn natuurlijk heel anders en het gebruik van maar 3 clubs (meer is ook niet nodig); dus lekker met een klein tasje op pad.

De kwaliteit van golfbanen zijn over het algemeen beter, dat komt natuurlijk ook omdat je daar niet zomaar op mag. Daarnaast heb ik gemerkt dat bij vele Pitch en Putt banen de cups en vlaggenstokken oud en versleten zijn. Deze mogen wel eerder vervangen worden; dat geeft ook een mooier aanzicht en speelt fijner. Dat kan het imago ook wat opkrikken.

Beide sporten hebben hun charmes!

Hoe was het om dit jaar het Nederlands Kampioenschap Matchplay op je naam te zetten?

Dit vond ik echt wel heel gaaf. Leuk met dat poule-systeem trouwens! Matchplay ligt mij wel. Ik ben een aanvallende speler en dat heb je echt wel nodig met Matchplay. Daarnaast was het ook tof om weer publiek mee te hebben lopen.

Wat zijn je ambities binnen Pitch en Putt?

Volgend jaar wil ik zeker wel weer een aantal wedstrijden meespelen en natuurlijk voor de winst gaan en mijn Matchplay titel verdedigen. Ook wil ik eens kijken of ik met een internationaal toernooi kan deelnemen, iemand ideeën?

Ook zijn wij op onze baan aan het kijken of we komend jaar een 9-holes Pitch en Putt baan kunnen aanleggen, want hier in de regio (Zuid-West Nederland) zit vrijwel niks.

Wat zou je de lezers verder nog mee willen geven?

Ik vond het erg verrassend hoe toegankelijk de sport is en de mensen zijn. Gezelligheid en saamhorigheid. Dat is echt wel het mooie eraan. Ik hoop dat iedereen lekker bezig blijft en dat we elkaar volgend jaar weer mogen zien. Geniet!

Zit deze winter niet stil en ga eens naar een range in de buurt om je spel op niveau te houden!